Zavisnost od video igara

Igranje video igara ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivne strane su te što igrači kroz igru mogu naučiti mnogo, posebno ako se radi o esport takmičenjima gde imaju mogućnost upoznati ljude iz celog sveta pa i naučiti jezik. Osim toga, igrači kroz video igre svladavaju logičke veštine, motoričke i prostorne veštine, preciznost, multitasking i osmišljanje taktika. Većina popularnih igara nisu ‘prazne pucačine’ nego od igrača zahtevaju da on brzo razmišlja, bude logičan i da donese odluke. Prema sprovedenoj studiji, naročito akcione igre treniraju mozak za brze odluke. S druge strane, prekomerno igranje video igara nosi sa sobom brojne negativne posledice. Preterano povezivanje s video igrama može uticati na povećanje agresivnih misli, ponašanja i osećanja. Do problema može doći kada se u igri nagrađuje nasilno ponašanje, tako da studije pokazuju da je agresivno ponašanje povezano s video igrama u nekoj mer. Osim toga one mogu dovesti do socijalne izolacije osobe, što može uzrokovati depresiju i druge zdravstvene probleme.

Prevencija negativnih uticaja na decu i društvo kroz edukaciju o zdravom i odgovornom igranju igara jedan je od mera sprečavanja neželjenih posledica. Video igre uključuju sve uzraste, svaki pol, rasu i prihvataju svakoga. Neprimereno ponašanje, diskriminacija i prost rečnik strogo su zabranjeni, takvo ponašanje treba prijaviti i ne tolerisati.

Preporuke za odgovorno igranje: nakon što su odrađene sve ostale bitne obaveze u životu – poseban naglasak na školu; maksimalno preporučeno vreme igranja igara u jednom danu je 1 sat; ako se igra duže, pauza koja uključuje odmor tela i očiju u trajanju od najmanje 15 minuta nakon 1 sata provedenog igrajući video igre; bavljenje sportskim  aktivnostima koje podstiču rad celog tela i boravak na svežem vazduhu; podsticanje socijalnih aktivnosti sa drugim ljudima i zajedničko druženje na otvorenom; pravilne, česte i zdrave prehrambene navike; ne podstičemo korišćenje energetskih napitaka; podsticanje prijateljstva, druženja, zajedničkog rada i zdravog takmičarskog duha

Pozitivni aspekti: smanjuju stres; pomažu u bržem razmišljanju, brzom analiziranju i donošenju odluka; razvijju strategiju i predviđanja; pomažu u čitanju i razvoju matematičkih veština; podstiču kreativnost i održavaju mozak aktivnim; podstiču koncentraciju, memoriju i racionalno rasuđivanje planiranjem i logikom; podstiču praćenje uputstava, logiku i rešavanje problema, koordinaciju ruku i očiju i motoričkih sposobnosti; razvijaju obavljanje više zadataka odjednom, kao i postizanju više ciljeva

Negativni aspekti: opasnost od povećanja agresivnog ponašanje zbog igranja igara koje podstiču nasilje i agresivnost; preokupiranost video igrama mogu dovesti do preteranog igranja igara i gubljenje interesa za druge aktivnosti; socijalna izolacija – odnosi sa prijateljima i članovima porodice mogu biti zanemareni zbog preteranog igranja igara; učenje pogrešnih vrednosti  – neke igre uče pogrešnim životnim vrednostima pogotovo kad je naglašeno nasilno ponašanje; slab školski uspeh zbog zanemarivanje školskih obaveza zbog preteranog igranja; štetan učinak na zdravlje – preterano igranje može dovesti do preskakanja obroka i gubitka sna što može imati štetan učinak na zdravlje.